2022

Thema 2022 "De verborgen schat van Almelo"

Uitvoering 2022:  

17-9 tijdens de WAK op het Kerkplein in Almelo van 11:00 t/m 13:00 uur

Onder begeleiding van kunstenaars Janke Nieboer en Martine Evenhuis

De verborgen schat van Almelo 

"Romeinen in Almelo"

In 2022 is het thema van de Rembrandtschildertjes verbonden aan de wandschildering in het Hofkeshuis te Almelo. Of er echt ooit een Romein over de gronden van Almelo gelopen heeft is onzeker. Ze zijn boven de rivier de Rijn geweest en hebben de Tubanten beschreven. De Romeinen zijn in ieder geval wel aanwezig op de wandschildering, die heeft als onderwerp de Romeinse triomftocht van Fabius Maximus Cunctator, deze trekt met een stoet Rome binnen na een overwinning op het Carthago van Hannibal.

Hannibal was met zijn olifanten de Alpen over gestoken en Italië binnengevallen. Na 16 jaar vooral passieve strijd werd hij verslagen door Fabius. Niet dus door een grote veldslag, maar door hem hinderlijk met een klein leger te volgen en uit te putten. Hannibal gaf de strijd op en Rome groeide uit tot de grote wereldmacht van de klassieken.

Dit speelde zich af in de tijd van de Romeinse republiek. De opdrachtgever van de schildering was Egbert Hofkes in 1778. Hij was onder de indruk van het verhaal en voelde zich er verbonden mee. Het originele wandschilderij bestaat uit vier grote delen. In Nederland zijn er verder geen afbeeldingen te vinden van Romeinen op deze schaal. De Romeinen spraken in de 18de eeuw al tot de verbeelding en dat doen ze nog steeds.

Kinderen zullen het schilderij zelf niet kunnen bezoeken, daarom drukken we het af op een banner welke tijdens de uitvoering opgehangen wordt. Ook worden er kleine folders met het verhaal van Fabius Maximus en Hannibal verspreid op de scholen om uit te delen. Deze zijn voor rekening van de stichting het Hofkeshuis. Deze stichting levert ook de informatie en afbeeldingen over en van het schilderij.

De vraag aan de kinderen wordt: schilder de komst van de Romeinen in Almelo. Want hoe zou een dergelijke gebeurtenis eruit hebben gezien? De deelnemende kinderen mogen het bepalen.

De gelofte door de drie Horatiërs voor de Romeinse koning Tullus Hostilius
De gelofte door de drie Horatiërs voor de Romeinse koning Tullus Hostilius

Ook Rembrandt maakte schilderijen, waarin de Romeinen een rol speelden. Zoals het historiestuk over de gelofte door de drie Horatiërs voor de Romeinse koning Tullus Hostilius. Geschilderd in 1626. Rembrandt was toen nog maar 20 jaar.

De Rembrandtschildertjes worden financieel mogelijk gemaakt door: